xserver fails

Ask questions regarding Gentoox, Gentoo and Linux in general in these forums and we'll do our best to help you!
Post Reply
lateralus
Novice
Posts: 25
Joined: Sat Jun 10, 2006 3:35 pm

xserver fails

Post by lateralus » Tue May 15, 2007 1:39 am

well here are some errors:

Xbox ~ # startx
xauth: creating new authority file /root/.serverauth.3891


X Window System Version 7.2.0
Release Date: 22 January 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.2
Build Operating System: Linux 2.4.34.2-gentoox i686
Current Operating System: Linux Xbox 2.4.34.2-gentoox #1 Sun Apr 15 18:50:01 BST 2007 i686
Build Date: 14 May 2007
Before reporting problems, check
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon May 14 19:15:05 2007
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
dlopen: /usr/lib/xorg/modules//vnc.so: undefined symbol: XkbInitialMap
(EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules//vnc.so
(EE) Failed to load module "vnc" (loader failed, 7)
(EE) Failed to load module "nvxbox" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "rfbkeyb" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "rfbmouse" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available.

Fatal server error:
no screens found
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0"
after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.

yeah, remember that is after running magic successfully twice no idea why it's not working. All i can give you is information. the clock is set correctly, and i have a 1.6b xbox. Which means i have an xcalibur encoder. This gives me the following configuration options:

PAL
composite > 640x480 > NTSC > I choose NTSC cause that is what my dashboard and eeprom and everything else is set to.

HDTV > I have never chosen HDTV because i don't have one so i don't know the options

ok so yeah.

User avatar
clpalmer
Power user
Posts: 288
Joined: Sat Jan 29, 2005 6:38 pm

Post by clpalmer » Thu May 24, 2007 3:36 am

I get the same issue...

User avatar
clpalmer
Power user
Posts: 288
Joined: Sat Jan 29, 2005 6:38 pm

Post by clpalmer » Thu May 24, 2007 4:28 am

Managed to get it a little closer. Seems when nvxbox driver is created, it's called nvxbox_drv.o and X is looking for nvxbox_drv.so. I made a link from .so to .o and it at least seems to start X. Don't have VNC (see the other errors above...) and it's not hooked up to a TV so I can't tell if it's actually running or not.

User avatar
clpalmer
Power user
Posts: 288
Joined: Sat Jan 29, 2005 6:38 pm

Post by clpalmer » Thu May 24, 2007 4:27 pm

Just got a reply from the guy that does xf4vnc. There should be a new release soon to fix the XKbInitialMap stuff caused by the move to xorg-server 1.2 (xorg 7.2).

gjc1000
Newbie
Posts: 1
Joined: Mon May 14, 2007 7:24 pm

Post by gjc1000 » Fri May 25, 2007 4:51 am

I have the same issue as well

User avatar
blighty
Adept
Posts: 56
Joined: Tue Apr 25, 2006 9:36 am
Contact:

Post by blighty » Tue May 29, 2007 11:09 am

After giving up on a native install with home 6.2 i decided to go back to home 6.1 & after a magic i`m now stuck with the same error
clpalmer wrote:Managed to get it a little closer. Seems when nvxbox driver is created, it's called nvxbox_drv.o and X is looking for nvxbox_drv.so. I made a link from .so to .o and it at least seems to start X. Don't have VNC (see the other errors above...) and it's not hooked up to a TV so I can't tell if it's actually running or not.
:? Sorry to be a pain but how did you do that?

I`m tempted to bung resctoox in & try & rename that file.
( if I can find it )

bLiGhTy.
2x xbox v1.0 gentoox home native
2x stock 10GB`s (both built for free :D )

Thanks 2 cheesyboofs, Steinar T & of course ShALLaX.

Falcon; jtag, xbr, 160gb hdd

User avatar
ShALLaX
Site Admin
Posts: 1973
Joined: Sun Aug 10, 2003 9:25 pm
Location: England
Contact:

Post by ShALLaX » Tue May 29, 2007 11:17 am

You need the latest version of the X server.
The original Xbox adaptation of Gentoo

User avatar
clpalmer
Power user
Posts: 288
Joined: Sat Jan 29, 2005 6:38 pm

Post by clpalmer » Tue May 29, 2007 2:53 pm

By "latest" do you mean 1.2 or 1.3? I've tried both with no success. I even spoke with the guy who does xf4vnc and he said the CVS sources should work if compiled with 1.3 and again no =/

blighty: do a "locate nvxbox_drv" and it should show you where the video driver is. You'll see it's labelled nvxbox_drv.o. Change to that directory (should be /usr/lib/modules/drivers or /usr/lib/xorg/modules/drivers or something of the like) and run "ln -s nvxbox_drv.o nvxbox_drv.so" and X should start ok. You still won't have VNC, but it'll stop bailing out with the "no screens found" thing.

User avatar
blighty
Adept
Posts: 56
Joined: Tue Apr 25, 2006 9:36 am
Contact:

Post by blighty » Tue May 29, 2007 3:56 pm

clpalmer wrote: blighty: do a "locate nvxbox_drv" and it should show you where the video driver is. You'll see it's labelled nvxbox_drv.o. Change to that directory (should be /usr/lib/modules/drivers or /usr/lib/xorg/modules/drivers or something of the like) and run "ln -s nvxbox_drv.o nvxbox_drv.so" and X should start ok. You still won't have VNC, but it'll stop bailing out with the "no screens found" thing.
Thanks :D just trying it now.

edit.

didn`t work but I bet it`s me that`s doing something wrong

I did

Code: Select all

locate nvxbox_drv
cd /usr/lib/modules/drivers
ln -s nvxbox_drv.o nvxbox_drv.so
halt
Is this right?

edit2

decided i`d better try

Code: Select all

 
cd /usr/lib/xorg/modules/drivers
ln -s nvxbox_drv.o nvxbox_drv.so
reboot
worked like a charm! Thanks again :D

bLiGhTy.
2x xbox v1.0 gentoox home native
2x stock 10GB`s (both built for free :D )

Thanks 2 cheesyboofs, Steinar T & of course ShALLaX.

Falcon; jtag, xbr, 160gb hdd

User avatar
clpalmer
Power user
Posts: 288
Joined: Sat Jan 29, 2005 6:38 pm

Post by clpalmer » Tue May 29, 2007 6:18 pm

Yeah, sorry forgot the exact path :) Good to hear it's working.

User avatar
speedfrenzy
Newbie
Posts: 5
Joined: Tue Jan 23, 2007 9:56 pm
Location: Kassel, Germany
Contact:

Post by speedfrenzy » Wed Aug 29, 2007 9:04 pm

to get back vnc, i emerge x11vnc. it works good and is high configurable. i start it with the xinetd service.....
Image

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests