First install, kernel problems

Ask questions regarding Gentoox, Gentoo and Linux in general in these forums and we'll do our best to help you!
Post Reply
zworK
Newbie
Posts: 4
Joined: Mon Jan 03, 2005 7:40 pm

First install, kernel problems

Post by zworK » Mon Jan 03, 2005 8:02 pm

Hi !

I have a new 1.6 Xbox with an Xecuter 3 chip and a new 160GB HDD installed. My first step was to install my favorite linux distribution : gentoo 8) (Thanks for gentoox :wink: )

I decided to install gentoox pro, non native over ftp. Downloaded the archive and copied the content of DISTRO.RAR to my E drive and flashed my chip with the gentoox loader 4.5.
Everything worked and gentoox boots up fine.

But now the trouble begins :

I can not update the system or do something that produces heavy loads.
Here the log of a

Code: Select all

hdparm -t /dev/hda

Code: Select all

Jan  3 19:24:05 Pro kernel: Unable to handle kernel NULL pointer dereference at virtual address 0000001e
Jan  3 19:24:05 Pro kernel:  printing eip:
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: c01cbb80
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: *pde = 00000000
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: Oops: 0002
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: CPU:    0
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: EIP:    0010:[<c01cbb80>]    Not tainted
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: EFLAGS: 00010002
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: eax: 00000002   ebx: 00000000   ecx: c118c000   edx: c032c620
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: esi: c11b25a0   edi: c11b2180   ebp: c06c4ae0   esp: c128fdc8
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: ds: 0018   es: 0018   ss: 0018
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: Process hdparm (pid: 1522, stackpage=c128f000)
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: Stack: c11b25a0 00000000 00000002 c06c4ae0 00000000 00000080 c032c648 00000080 
Jan  3 19:24:05 Pro kernel:        00000080 00000000 00000000 c032c650 00000000 00000002 00004200 c11b25a0 
Jan  3 19:24:05 Pro kernel:        c06c4ae0 0950cf58 00000002 00000000 c01cc130 c032c620 00000000 c06c4ae0 
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: Call Trace:    [<c01cc130>] [<c01cc1d7>] [<c013d915>] [<c012bcad>] [<c0140ab0>]
Jan  3 19:24:05 Pro kernel:   [<c012c32f>] [<c012c5b1>] [<c012cb80>] [<c012ccd3>] [<c012cb80>] [<c013aa93>]
Jan  3 19:24:05 Pro kernel:   [<c01090db>]
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: 
Jan  3 19:24:05 Pro kernel: Code: 01 40 1c 8b 42 1c 85 c0 0f 88 44 01 00 00 8b 74 24 3c 0f b7 
Also if I try to run "magic" or "emerge sync" I get errors like this :

Code: Select all

Jan  3 19:29:41 Pro kernel:  <1>Unable to handle kernel paging request at virtual address 726f665e
Jan  3 19:29:41 Pro kernel:  printing eip:
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: c012a583
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: *pde = 00000000
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: Oops: 0000
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: CPU:    0
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: EIP:    0010:[<c012a583>]    Not tainted
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: EFLAGS: 00010202
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: eax: 726f6656   ebx: 080ed5bc   ecx: 40012fe8   edx: 726f666e
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: esi: c3854ca0   edi: c3854cbc   ebp: 080ed5bc   esp: c1e6bf04
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: ds: 0018   es: 0018   ss: 0018
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: Process magic (pid: 1883, stackpage=c1e6b000)
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: Stack: c3854ca0 00000007 c0116782 c3854ca0 080ed5bc 401285a0 00000001 c1e6a000 
Jan  3 19:29:41 Pro kernel:        00000001 00000203 c02a237c 00030001 c012823b c02a22f0 c102c01c 00000203 
Jan  3 19:29:41 Pro kernel:        00000286 c15b4000 00000286 c10afd68 c3854ca0 c3854ca0 c0119a1b c10afd68 
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: Call Trace:    [<c0116782>] [<c012823b>] [<c0119a1b>] [<c011d8bd>] [<c0116700>]
Jan  3 19:29:41 Pro kernel:   [<c01091cc>]
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: 
Jan  3 19:29:41 Pro kernel: Code: 39 58 08 76 1a 39 58 04 89 c1 76 07 8b 52 0c 85 d2 75 ea 85 
Sometimes I can continue using the system over ssh and sometimes the system freezes and the LED blinks red.
I copied the rootfs several times to my Xbox for a clean filesystem but no changes.
Also I booted gentoo over the gentooxx.xbe, the Xecuter Bios, the cromwell bios 2.4 and the gentoox loader 4.5
This drives me crazy :evil: , XBMC for example and games work fine.

Any ideas :) ?

User avatar
Trogdor
Gentoox Guru!
Posts: 553
Joined: Tue Oct 07, 2003 9:57 pm
Location: MOUNT TAPE U1439 ON B3, NO RING

Post by Trogdor » Mon Jan 03, 2005 11:25 pm

Does it work if you do /usr/bin/emerge instead of emerge?
MOUNT TAPE U1439 ON B3, NO RING

Q: HOW DO I RUN MAGIC ??
A: You run magic by not typing in capital letters.

User avatar
Schultz
Novice
Posts: 40
Joined: Wed Mar 31, 2004 1:58 am

Post by Schultz » Tue Jan 04, 2005 6:19 pm

I belive as stated else where in teh forums you need to flash your modchip with Gentoo Loader 4.7 to work correctly with 1.6 xboxs

zworK
Newbie
Posts: 4
Joined: Mon Jan 03, 2005 7:40 pm

Post by zworK » Tue Jan 04, 2005 7:31 pm

The changelog of the gentoox loader says that 4.5 is already compatible with a 1.6 xbox. But I tried the 4.7 loader with the result that the splash screen comes up and the led blinks green. No boot process. But I will check it again later.
Currently I am trying another way. I mounted the rootfs file on my gentoo pc and updated the system. Next step is to build a new kernel, the xbox-sources included in portage.
Hope that helps.

User avatar
Schultz
Novice
Posts: 40
Joined: Wed Mar 31, 2004 1:58 am

Post by Schultz » Tue Jan 04, 2005 7:57 pm

Yea i re-read the other threads 4.7 is only need for 1.6b models. Sorry about that.

zworK
Newbie
Posts: 4
Joined: Mon Jan 03, 2005 7:40 pm

Post by zworK » Tue Jan 04, 2005 11:46 pm

Problem seems to be solved :twisted:

I mounted the rootfs on my desktop pc (of course a gentoo) and did a system update followed by "magic". (took some hours :? )
Booted the xbox with the new rootfs over the 4.7 xbe loader.
Currently I am emerging mldonkey, distcc, mc and some tools and no problems so far.
Hope the system stays stable now :D

/thumbsup
Thanks for gentoox !

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests